Gimnazija Eugena Kumičića Opatija

Školski aktivistički projekti

Školski aktivistički projekt

Svjesni smo da svijet ne možemo promijeniti, ali smo sigurni da ga možemo učiniti odnosima povjerenja i odgovornošću makar malo bogatijim mjestom. Stoga, od školske godine 2016./2017. provodimo školske aktivističke projekte. Ovi projekti  osmišljeni su s ciljem stvaranja informativnog, poticajnog i kritičkog prostora učenicima koji pokazuju osobitu usmjerenost (i) za društveno-humanističko područje znanja. Kroz oz niz raznolikih aktivnosti, koje imaju za cilj takve učenike upoznati sa interdisciplinarnim temama, unaprijediti njihove akademske vještine i ohrabriti ih na kritičko promišljanje i djelovanje usmjerenih na suvremena pitanja općeg dobra.

U 2017./2018. godini proveli  smo projekt ‘’Uklonimo govor mržnje’’. Projekt je osmišljen kao djelujuće kreativno poučavanje moralnih i građanskih vrlina stapanjem društveno-humanističkih znanja, a uokvirenih lokalnošću. Kroz pitanje postojećih napisa govora mržnje u fizičkom prostoru te neophodnosti njihova stalnoga uklanjanja željeli smo djelovati dvojako: prema praksama poučavanja u školama i prema zajednici u kojoj živimo.U sklopu projekta snimljen je dokumentarni film predstavljen na festival dokumentarnog filma naziva  Liburnia film festival u Opatiji.

U 2018./2019. godini proveli smo projekt ‘’Suvremeno ropstvo generacije Z’’. Projekt je osmišljen kao solidarno i inovativno promišljanje o rješavanju problema zajedničkog života kao i života zajednice utabličeno u projekt, a prepoznato kao  hvalevrijedno nastojanje gimnazijalaca za bolje sutra. U sklopu projekta tiskan je izvanredni broj školskih novina u kojem su objedinjena učenička razmišljanja iz svih opatijskih škola.

U 2019./2020. godini proveli smo projekt ‘’Koliko smo dobri u lovu na predrasude?’’. Projekt je osmišljen kao poticaj uključenosti učenika/ica u život škole i zajednice u pitanjima općeg dobra i poštivanja ljudskih prava. U sklopu projekta nastali su edukativni materijali s  likovnim izričajima učenika o temi predrasuda.

U 2020./2021. godini proveli smo projekt ‘’Cijena života’’. Projekt je zamišljen kao aktivno promišljanje o svakodnevnom življenju, koje danas u doba pandemije koronavirusa iziskuje i neke dodatne napore. Osmišljena je interaktivna virtualna izložba koja je dostupna na mrežnim stranicama škole.

U 2021./2022. godini proveli smo projekt ''Šapa''. Cilj projekta je etički senzibilizirati učenike i sudionike projekta u vezi pitanja prava i zaštite životinja, ponajviše napuštenih životinja kako na lokalnom tako i na širem području te potaknuti volontersku aktivnost. Projekt je javno predstavljen na 29. travnja 2022. godine proslavi Dana škole pod motom  ''Gimnazija gradu''.

 

                                      

Zašto GEK Opatija?

...jer odgajamo i obrazujemo učenike da postanu odgovorni i humani građani.

...jer mislimo globalno, a djelujemo ekološki i lokalno.

GEKO-EKO

...jer smo otvoreni za sve oblike i načine komunikacije.

Zašto GEK Opatija?

...jer odgajamo i obrazujemo učenike da postanu odgovorni i humani građani.

...jer mislimo globalno, a djelujemo ekološki i lokalno.

GEKO-EKO

...jer smo otvoreni za sve oblike i načine komunikacije.

Imate li pitanje za nas?

Ova internet stranica upotrebljava kolačiće radi analize korištenja internet stranica i unaprjeđenja Vašeg korisničkog iskustva. Kako biste upravljali postavkama kolačića, posjetite postavke kolačića.
Prihvaćam kolačiće