Gimnazija Eugena Kumičića Opatija

Povijest škole

Povijest škole

 

     Gimnazija Eugena Kumičića Opatija smještena je u zgradi nekadašnje Ville Gorove, kasnije nazvane Villa Olivetti. Danas isti prostor dijele Gimnazija Eugena Kumičića Opatija i Hotelijersko-turistička škola Opatija. 

     Opatijska gimnazija s radom je započela 1963. godine, a uz opatijske učenike, upisivali su je i brojni učenici s riječkog područja. Premda je škola bila malena i bez tradicije, ubrzo je postigla željen ugled te dokazala svoju kvalitetu. Uz gimnazijske profesore, pojedina predavanja održavalo je i nekoliko vanjskih suradnika. 

     Od osnutka pa do šk. god. 1971./1972., Gimnazija je imala dva razredna odjela opće gimnazije, a te godine škola je ponudila i jezično usmjerenje. Bila je to prva jezična gimnazija na ovome području. Učenju stranih jezika pridavala se posebna pažnja. 

     Školske godine 1974./1975. reforma školstva donosi promjenu. Gimnazija zajedno s ostalim srednjim školama Opatije ulazi u Školski centar. U Školskom centru, u razdoblju od 1974. do 1990., obrazovali su se učenici raznih zanimanja: inokorespondent, informatičar, ekonomist konobar, kuhar, slastičar, hotelska nadzornica, recepcionar, turistički radnik, mesar, frizer, pediker, kozmetičar. Školski centar imao je 70 do 80 razrednih odjela s 2000 do 2500 učenika i oko 120 nastavnika. 

     Provedena reforma školstva pokazala se potpunim promašajem. Kako je negativan učinak takvog pristupa obrazovanju na učenike bilo nemoguće zanemariti, krajem 80-ih godina školski centri počeli su se vrlo brzo reformirati i ponovno preobražavati u samostalne škole prema strukama i zanimanjima. Tako su iz opatijskog Školskog centra nastale: Ugostiteljska škola, Obrtnička škola, Hotelijersko-turistička škola i Gimnazija.

     Prve školske godine nakon izlaska iz Centra upisan je jedan razredni odjel opće i dva odjela jezične gimnazije. U to su vrijeme uvjeti za rad u školi bili su još gori no prije njezina ulaska u Centar. Takva je situacija od nastavnika zahtijevala veliko umijeće i  angažman kako bi učenicima pružili kvalitetnu nastavu. 

     Tijekom Domovinskog rata, u vrijeme ratnih neprilika, odgojno-obrazovna ustanova imala je posebne zadaće. Gimnaziju je upisao veliki broj učenika s područja Like, iz Vukovara, Iloka, Karlovca, Zadra, Biograda, Šibenika, Dubrovnika…  To je bilo vrijeme posebnih uvjeta rada; Škola se posebno zalagala kako bi tim učenicima, djeci koja su izgubila svoje domove i škole, boravak u novom gradu i školi bio što ugodniji te kako bi im bio nadomješten barem dio onoga što su izgubili. 

     Gimnazija Eugena Kumičića Opatija danas ima 8 razrednih odjela  općeg i jezičnog usmjerenja. Uz obvezne predmete, Gimnazija nudi i mnoge izborne i fakultativne nastavne predmete, sadržaje i aktivnosti u koje se učenici svojevoljno i shodno svojim interesima uključuju. 

     Znanje, kao neotuđiva vrijednost, spoznavanje i razvijanje osobnih potencijala, kreativnosti i kritičkog mišljenja vrijednosti su koje naša Škola već više od pola stoljeća njeguje i prenosi svojim učenicima, a njihovi brojni uspjesi sve ove godine najljepši su nam dar.

Zašto GEK Opatija?

...jer odgajamo i obrazujemo učenike da postanu odgovorni i humani građani.

...jer mislimo globalno, a djelujemo ekološki i lokalno.

GEKO-EKO

...jer smo otvoreni za sve oblike i načine komunikacije.

Zašto GEK Opatija?

...jer odgajamo i obrazujemo učenike da postanu odgovorni i humani građani.

...jer mislimo globalno, a djelujemo ekološki i lokalno.

GEKO-EKO

...jer smo otvoreni za sve oblike i načine komunikacije.

Imate li pitanje za nas?

Ova internet stranica upotrebljava kolačiće radi analize korištenja internet stranica i unaprjeđenja Vašeg korisničkog iskustva. Kako biste upravljali postavkama kolačića, posjetite postavke kolačića.
Prihvaćam kolačiće