Gimnazija Eugena Kumičića Opatija

Uspješno su realizirani 14. Dani antifašizma

Uspješno su realizirani 14. Dani antifašizma

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) bila je „Rješavanje sukoba“. DAF zajednički tradicionalno organiziraju UABA Opatija i naša škola uz podršku Grada Opatije i Primorsko-goranske županije.

Najjednostavnija i najsažetija definicija medijacije glasi da je to rješavanje sukoba koje se temelji

na dijalogu, međusobnom uvažavanju te razumijevanju stajališta i interesa suprotstavljenih strana. Koliko u današnjem svijetu medijacija uspijeva te kakvi su joj rezultati polazna su pitanja zbog kojih je gore navedena tema izabrana za središnju temu ovogodišnjeg DAF-a.

Prvoga dana u Vili Antonio s početkom u 17 sati prikazan je dokumentarac poljskog redatelja Pawela Lozinskog „Ti nemaš pojma koliko te volim“. U filmu je fokus na psihoterapiji majke i kćeri koje su u sukobu, a terapeut, koji je dakle medijator, ima izuzetno važnu ulogu u pokretanju radnje. Nakon filma uslijedila je rasprava o filmu u kojoj su sudjelovale Antonela Petković i moderatorica Jelena Androić.

Drugog dana, Dana za mlade u prostorijama Kulturnog doma Zora i Centra za inovacije u turizmu Hubbazia organizirane su radionice namijenjene učenicima opatijskih srednjih škola. Radionica pod nazivom „Nenasilno rješavanje sukoba u školi“ uključivala je upoznavanje pojave sukoba, unapređivanje komunikacijskih vještina i vježbe medijacije, a provele ih medijatorice Suzana Fugaj i Dušanka Pribičević Gelb iz Hrvatske udruge za medijaciju (HUM). Moderatorice radionice bile su naše nastavnice Ivana Černeha  i Sara Meszaros.

U četvrtak, 2. ožujka, s početkom u 17 sati u Vili Antonio organizirano je i savjetovanje o kvalitetnoj zaštiti i prezentaciji antifašističke baštine u organizaciji Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, UABA Opatije, SABA PGŽ - a i Apoteke – Prostor za suvremenu umjetnost. Moderatori su bili Vesna Teršelič i Neven Šantić.

Posljednjeg dana manifestacije, 3. ožujka u 17 sati u Vili Antonio održala se tribina pod nazivom „Rješavanje sukoba“ (Mogu li se pravni, društveni i politički sukobi mirno razriješiti?). Prije početka tribine učenici opatijskih srednjih škola predstavili su rezultate radionica o vršnjačkoj medijaciji. Gosti tribine bili su odvjetnik i medijator Dalibor Čajkovski i izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Krešimir Petković koji su govorili o tome koliko je rješavanje sukoba mirnim putem danas korisno i učinkovito, što bi trebalo napraviti da to postane važna, ako ne i obavezna, metoda za određene vrste konflikata te tko su ključni akteri koji na to utječu. Moderator tribine bio je Neven Šantić.

 

Zašto GEK Opatija?

...jer odgajamo i obrazujemo učenike da postanu odgovorni i humani građani.

...jer mislimo globalno, a djelujemo ekološki i lokalno.

GEKO-EKO

...jer smo otvoreni za sve oblike i načine komunikacije.

Zašto GEK Opatija?

...jer odgajamo i obrazujemo učenike da postanu odgovorni i humani građani.

...jer mislimo globalno, a djelujemo ekološki i lokalno.

GEKO-EKO

...jer smo otvoreni za sve oblike i načine komunikacije.

Imate li pitanje za nas?

Ova internet stranica upotrebljava kolačiće radi analize korištenja internet stranica i unaprjeđenja Vašeg korisničkog iskustva. Kako biste upravljali postavkama kolačića, posjetite postavke kolačića.
Prihvaćam kolačiće