Gimnazija Eugena Kumičića Opatija

Predavanje Jamesa J. Kimblea

Predavanje Jamesa J. Kimblea

Dana 14. ožujka 2023. godine 4.b razred imao je priliku slušati predavanje američkog profesora komunikacija i umjetnosti Jamesa J. Kimblea, koji je svojevremeno predavao Vještine govorništva na Filozofskom fakultetu u Rijeci, na Odsjeku za anglistiku. Intrigantno predavanje trajalo je dva školska sata te je maturantima pružilo dobar uvid u američki način poučavanja.

            Predavanje na temu analize vizualnih medija i Drugog svjetskog rata (Visual Analysis and World War II) održano je na platformi Zoom. Iz predavanja saznali smo da je cilj propagande bio probuditi i osvijestiti američki narod kako bi osjetio nacionalno zajedništvo i jedinstvo. Profesor Kimble dotaknuo se raznih tema vezanih uz Drugi svjetski rat, među kojima se istaknula tema slamanja tradicionalnih rodnih uloga u Americi. Jedaan od primjera je plakat američkog umjetnika J. Howarda Millera We can do it! Djelo prikazuje ženu koja nije oličenje tipične američke kućanice, a glavna namjena bila je ohrabriti žene i potknuti ih na samostalnost dok je muški dio američke populacije vrijeme provodio u ratu. Učenici su isprva sami pokušali objasniti značenje prikazanih umjetničkih djela, što su odradili vrlo uspješno, a zatim su uz pomoć profesora s američkog sveučilišta došli do zaključaka o konkretnoj poruci i značenju koje je angažirana umjetnost predstavljala u tadašnje vrijeme . Među umjetnicima čija je djela profesor uvrstio u prezentaciju, učenicima se posebno svidio rad  Normana Rockwella Freedom of speech. Riječ je o uljnoj slici na platnu  koja je u vrijeme svog nastanka bila pravi odraz američke kulture i događan                                     

            Predavanje je završilo prijateljskim čavrljanjem profesora Jamesa J. Kimblea, maturanata i profesorice Dore Kunović.

 

Linda Barać

Zašto GEK Opatija?

...jer odgajamo i obrazujemo učenike da postanu odgovorni i humani građani.

...jer mislimo globalno, a djelujemo ekološki i lokalno.

GEKO-EKO

...jer smo otvoreni za sve oblike i načine komunikacije.

Zašto GEK Opatija?

...jer odgajamo i obrazujemo učenike da postanu odgovorni i humani građani.

...jer mislimo globalno, a djelujemo ekološki i lokalno.

GEKO-EKO

...jer smo otvoreni za sve oblike i načine komunikacije.

Imate li pitanje za nas?

Ova internet stranica upotrebljava kolačiće radi analize korištenja internet stranica i unaprjeđenja Vašeg korisničkog iskustva. Kako biste upravljali postavkama kolačića, posjetite postavke kolačića.
Prihvaćam kolačiće