Gimnazija Eugena Kumičića Opatija

Izložba: VENI,VIDI,VICI-AI (dođoh, vidjeh, pobijedih -umjetnu inteligenciju) GEKO- EKO kroz fotografije

Izložba: VENI,VIDI,VICI-AI (dođoh, vidjeh, pobijedih -umjetnu inteligenciju) GEKO- EKO kroz fotografije
U petak 20. do 27. listopada 2023 od 16 do 18 sati
Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka
Izložba: VENI,VIDI,VICI-AI (dođoh, vidjeh, pobijedih -umjetnu inteligenciju) GEKO-
EKO kroz fotografije
 
GEKO-EKO kroz fotografije
 
Put GEKO-EKO dezinficijensa, od ideje pa do naše svakodnevice i stvarnosti, traje već tri godine počevši od pandemije korona virusa. Krajnji cilj bio je provesti ideju u djelo, unatoč preprekama te na kraju Projekt predstaviti na Danu škole jedne i druge škole (GEK-a u Opatiji i PIGŠRI-a u Rijeci). Na nastavi Latinskog jezika učenici su bili upoznati s rimskim i grčkim božanstvima liječenja, a otkrivajući njihove zaštitne biljke i životinje, napravili su poveznice kroz izreke za otkriće vlastitih osobnosti. Sve to nadahnulo ih je i za izradu dezinficijensa, pod vodstvom mentorice Ane Marković, prof. latinskoga jezika.
Tijekom prve godine učenici su uz mentoricu Anu Marković, prof., teorijski osmišljavali koncept dezinficijensa, kreirali ime projekta, sastavljali slogan, logotip i recept GEKO-EKO dezinficijensa, otkrivajući svoje talente (recitiranje, crtanje, govorenje, pisanje, pjevanje..). Ključna su informatička znanja bila u periodu školske godine 2021./2022. s obzirom da se većina nastave i dalje odvijala na daljinu zbog cjelokupne situacije s korona virusom.
U drugoj godini rada, informatička znanja bila su preusmjerena na teorijska znanja iz kemije, te uz drugu mentoricu Irenu Sabo, dipl. ing. kemije, učenici sudjeluju u praktičnom dijelu rada u laboratoriju. Mentori učenike vode u ekološkoj rezidbi lovora, destilaciji lovora vodenom parom, dobivanju eteričnog ulja lovora, a na kraju i sama izrada dezinficijensa u laboratoriju.
Cilj je bio učenike potaknuti u promišljanju o ekološkoj osviještenosti i očuvanju kulturne baštine na regionalnoj i nacionalnoj razini . Logotip je osmišljen tako da na sebi sadrži boje koje podsjećaju na planet Zemlju i koji pokazuje da nije najbitnije živjeti prirodno, nego u prirodi i nastojati se povezati s njom kao što GEKO-EKO dezinficijens potiče na boravak u prirodi (Ad naturam!).
Kroz ovaj projekt i izradu dezinficijensa, učenici pokazuju svoje umijeće u fotografiranju te uz vodstvo mentora koriste školske aparate i odrađuju praktičan rad, a cilj fotografiranja bilo je uhvatiti emociju drugih učenika u trenucima rada. Tako fotografije prikazuju sreću, znatiželju, umor, iznenađenje, predanost, zabrinutost, smjeh
Treću godinu rada projekta GEKO-EKO, od nastalih fotografija s uhvaćenim emocijama učenika, obilježilo je povezivanje znanja na području matematike i fotografije za izradu kolaža u kojima su motivi zaokruženi matematičkim oblicima (osmerokut, piramida, kvadrat, romboid, peterokut, pravokutnik, elipsa, krug). GEKO-EKO kroz fotografije zabilježen je u nizu od devet kolaža koji čine cjelovit prikaz učenikova rada, profesionalne i amaterske fotografije se nadopunjuju, stvaraju inspiracijsku cjelinu. Projekt je nagrađen prvom nagradom na državnoj razini na natječaju INE i Novoga lista u prosincu 2021. godine U projekt su uključeni učenici dviju škola: Gimnazije Eugena Kumičića Opatija (GEK) i Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka (PGŠRI).
Ana Marković, prof.

Zašto GEK Opatija?

...jer odgajamo i obrazujemo učenike da postanu odgovorni i humani građani.

...jer mislimo globalno, a djelujemo ekološki i lokalno.

GEKO-EKO

...jer smo otvoreni za sve oblike i načine komunikacije.

Zašto GEK Opatija?

...jer odgajamo i obrazujemo učenike da postanu odgovorni i humani građani.

...jer mislimo globalno, a djelujemo ekološki i lokalno.

GEKO-EKO

...jer smo otvoreni za sve oblike i načine komunikacije.

Imate li pitanje za nas?

Ova internet stranica upotrebljava kolačiće radi analize korištenja internet stranica i unaprjeđenja Vašeg korisničkog iskustva. Kako biste upravljali postavkama kolačića, posjetite postavke kolačića.
Prihvaćam kolačiće