
Dana 10. listopada 2023. našu školu, u sklopu projekta „Gušti od ribi“, posjetio je poznati istarski kuhar David Skoko. Učenici završnih razreda tijekom 3 nastavna sata imali su priliku poslušati kratko predavanje našeg renomiranog chefa kao i isprobati jedno od njegovih jela.
Kako sam kaže, ribarev je sin te se njegova obitelj već generacijama bavi ribom, ribolovom i kuhanjem, a ima i riblji restoran Batelina u Banjolama, mjestu nedaleko od Pule. Želja mu je unaprijediti hrvatsku gastronomiju i potaknuti stanovništvo na brendiranje izvornih proizvoda kao i na zdraviju prehranu jer je mišljenja da smo ono što jedemo. Upravo zato je i pokrenut ovaj projekt te osmišljena istoimena mobilna aplikacija na kojoj možemo otkriti ponešto o pojedinim vrstama riba, ali i pronaći recepte kako bismo isprobali nešto novo ili kako bi se oni stariji pak prisjetili okusa iz djetinjstva.
Nakon predavanja tri dobrovoljca priskočila su Skoki u pomoć pri kuhanju kako bi se sve lakše i brže odradilo. Dobrovoljci su bili Sonja Baričević i Patricia Baotić iz 4.b. te Luka Gudelj iz 4.a. Oni su miješali sastojke, pržili ribu, servirali i sl., a pomagali su pripremiti oslića u pivskom tijestu s kiselim vrhnjem i koprom.
Jelo je bilo uistinu ukusno te su čak i oni koji inače ne preferiraju ribu bili zadovoljni.