Gimnazija Eugena Kumičića Opatija

Dan škole 2023.

Dan škole 2023.

Dana 28. travnja 2023. naša je škola obilježila Dan škole. Ulogu voditelja dvosatnoga programa odlično su odradili učenica 2.a razreda Nika Varljen i učenik 3.a razreda Marin Luić. Našu svečanost u kongresnoj dvorani hotela Ambasador uveličali su brojni uzvanici, među kojima pročelnica upravnog odjela za financije i društvene djelatnosti grada Opatije Tamara Sergo, predstojnik riječke podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje i viši savjetnik za vjeronauk Tomislav Tomasić, ravnateljica Upravne škole Zagreb i predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec, vanjska suradnica za filozofiju, logiku i etiku Agencije za odgoj i obrazovanje i suautorica kurikuluma za fakultativni predmet Škola i zajednica Laura Angelovski, a pozivu na proslavu odazvale su se i bivše ravnateljice GEK-a profesorice Biserka Kutleša i Ivanka Škarić.

Na ovogodišnjem Danu škole predstavili smo aktivnosti i projekte u kojima je naša gimnazija sudjelovala, a koji su obilježili ovu nastavnu godinu. Najprije su učenice 3.b razreda Sonja Baričević, Anja Marković, Dora Pleše, Maja Stupar, Led Urh i učenica 2.a razreda Noemi Škalamera s prisutnima podijelile svoja iskustva vezana uz fakultativni predmet Škola. Nakon njih o ŠIZ-u je govorio dr.sc. Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu i jedan od autora kurikuluma ŠIZ-a. 

U nastavku predstavljen je projekt „Mala škola govorništva“ proveden u suradnji s Gradskom knjižnicom „Viktor Car Emin“ Opatija. O njemu je govorio mentor i voditelj interaktivnih radionica profesor fonetike, engleskog jezika i književnosti Davor Stanković, a nakon njegova predstavljanja projekta polaznice Nika Varljen i Dori Ljubojević (3.b) održale su svoje trominutne govore koji su na posljednjem susretu na „Maloj školi govorništva“ odabrani kao dva najuspjelija kratka javna govora.

Maturanti 4.a razreda Lucia Martinčić i Jan Vito Kovačević predstavili su prvu i drugu fazu projekta „Škola budućnosti“ u koji su se uključili prošle godine pod mentorstvom profesorice Sanje Perman Benković. U prvoj sezoni projekta izradili su vlastitog Chatbota korištenjem najmodernije tehnologije, a u drugoj sezoni imaju zadatak programirati robota da izvede koreografiju uz glazbu.

Posljednji dio obilježavanja Dana škole bio je posvećen Festivalu znanosti  kojemu je cilj približiti znanost javnosti, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja. Tema ovogodišnjeg festivala znanosti je „Priroda i društvo“, a naša gimnazija uključila se prigodnim predavanjem pod nazivom: „Ekološki otisak - čime svakodnevno mijenjamo Zemlju?“ Više o ekološkom otisku te načinima i mogućnostima mjerenja osobnog ekološkog otiska  govorio je dr.sc. Hrvoje Grofelnik, profesor s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji.

Nakon programa u Ambasadoru koji su pjesmom uveličali školski zbor, školska vokalna te školska instrumentalna skupina pod mentorstvom profesorice Daniele Perković, ŠIZ-ovci Upravne škole Zagreb, Pomorske Škole Bakar i naše škole sa svojom mentoricama Ondinom Mesar, Jelenom Travačnić i Ivanom Černeha uputili su se u školu. Učenici su međusobno razmijenili svoja iskustva, dr.sc. Ana Smokrović održala je kratko predavanje, a dr.sc. Boris Jokić govorio je i s prisutnima razgovarao o dobrim stranama ŠIZ-a. U školi su im se pridružile i Laura Angelovski te naša profesorica povijesti dr.sc. Sanja Simper.

U sklopu ovogodišnjeg Dana škole priključili smo se humanitarnoj akciji, prikupljanju hrane za korisnike Socijalne samoposluge u Rijeci. Akciji su se odazvali učenici i djelatnici škole i kao uvijek pokazali veliko srce naše gimnazije. 

Zašto GEK Opatija?

...jer odgajamo i obrazujemo učenike da postanu odgovorni i humani građani.

...jer mislimo globalno, a djelujemo ekološki i lokalno.

GEKO-EKO

...jer smo otvoreni za sve oblike i načine komunikacije.

Zašto GEK Opatija?

...jer odgajamo i obrazujemo učenike da postanu odgovorni i humani građani.

...jer mislimo globalno, a djelujemo ekološki i lokalno.

GEKO-EKO

...jer smo otvoreni za sve oblike i načine komunikacije.

Imate li pitanje za nas?

Ova internet stranica upotrebljava kolačiće radi analize korištenja internet stranica i unaprjeđenja Vašeg korisničkog iskustva. Kako biste upravljali postavkama kolačića, posjetite postavke kolačića.
Prihvaćam kolačiće